Ana Sayfa / Blog / Endüstri 4.0 uzak erişim ve veri toplama tek bir cihazda
Endüstri 4.0 uzak erişim ve veri toplama tek bir cihazda

25.09.2023 00:00:00

Endüstri 4.0 uzak erişim ve veri toplama tek bir cihazda

Yayınlayan: FRM Otomasyon

Endüstri 4.0 uzak erişim ve veri toplama tek bir cihazda

Endüstriyel IoT, endüstriyel süreçlerin daha verimli hale getirilmesi için kullanılan IoT teknolojisi uygulamalarını ifade eder. Endüstriyel IoT, üretim hatlarındaki sensörler, cihazlar ve ekipmanlar gibi nesnelerin birbirleriyle ve internet ile bağlantı kurmasına olanak tanır. Bu sayede, veri toplanabilir, işlenebilir ve sonuçları gerçek zamanlı olarak analiz edilebilir. Endüstriyel IoT, fabrikaların ve endüstriyel tesislerin otomatikleştirilmesine ve üretim süreçlerinin optimize edilmesine yardımcı olur. Böylece, enerji tüketimi ve atık miktarı azaltılabildiği gibi, üretim maliyetleri de düşürülebilir. Endüstriyel IoT, tarım, enerji, madencilik, lojistik, sağlık ve diğer birçok sektörde kullanılmaktadır.

SiteManager, Secomea’nın gelişmiş IoT uç ağ geçidi bileşenidir. SiteManager, tek bir özel donanım aygıtında ya da uygun bir Windows veya Linux platformuna yüklenmiş küçük bir yazılım programıdır. SiteManager, uç bilgi işlem işlevleriyle hem endüstriyel uzaktan erişime hem de makine verilerinin toplanmasına olanak tanır. SiteManager, endüstriyel ekipmanınıza ve IIoT cihazlarınıza sorunsuz ve güvenli bir uzak VPN bağlantısı sağlamaktadır. Bu ağ geçidi bileşeni sayesinde, aynı anda birden fazla cihazdan veri toplanabilir. Toplanan bu veriler, daha fazla analiz için farklı bulut çözümlerine gönderebilir. SiteManager IoT Edge Gateway, sağlam, endüstriyel, kademeli DIN monte edilebilir bir cihaz olarak veya Windows ve Linux işletim sistemli bilgisayarlara, HMI’lara, IPC’lere veya diğer bilgisayar platformlarına kolayca ve ücretsiz olarak kurulabilen bir yazılımdır.

Sitemanager IIoT Gateway, herhangi bir endüstriyel cihaza akıllı VPN erişimi sağlar. SiteManager IoT Edge Gateway, her tür ve marka Ethernet tabanlı endüstriyel ekipmandan 100 adede kadar cihaza ve SiteManager’ın donanım modellerine, hatta Seri ve USB cihazlara aynı anda bağlanabilir. Bağlantı kurulduktan sonra, cihaz sürücüsü ve istemci yazılımı, bir teknisyenin PC’sinin ilgili sisteminin, endüstriyel ağdaki PLC’ye veya HMI’ya doğrudan bağlıymış gibi çalışmasını sağlayacaktır.

SiteManager IIoT Ağ Geçidi, SCADA sistemleri, PLC’ler ve HMI’lar gibi bir veya her iki yönde bilgi alışverişi yapabilen uzak konumlardaki endüstriyel çözümler arasında güvenli bir statik uzak bağlantı işlevi görebilir. Bu, merkezi GateManager Erişim Yönetim Sunucusu’nun web portalında basit sürükle ve bırak yöntemiyle yapılandırılan entegre LogTunnel teknolojisi ile sağlanır.

SiteManager Avantajları Sıradan IoT ağ geçitleri bir VPN yönlendiricisi veya bir veri toplayıcı olarak işlev görürken, SiteManager, her ikisini aynı anda yapabilir. Veri toplama yetenekleri, gelişmiş toplama işlevleri, depolama ve veri iletme arabellek kapasitesi aracılığıyla uç bilgi işlem yeteneklerine sahiptir.

Secomea Veri Toplama Bulutu (DCC)  sayesinde aynı anda birkaç endüstriyel cihaz ve uygulamadan veri toplayıp ve daha fazla veri analizi yapılabilir. AWS, Azure vb. gibi tercih ettiğiniz buluta gönderim sağlayabilirsiniz. Örneğin, toplanan verileri bir sistemde OEE hesaplamaları yapmak ve diğerinde üretim kontrol panelleri oluşturmak için kullanabilirsiniz. Tüm bunları, kullandığınız ERP’ye eşzamanlı ve şeffaf bir şekilde aktarabilirsiniz.

SiteManager avantajlarından bazılarını inceleyelim.

  • Birden Fazla IIoT Cihazına Aynı Anda Bağlanın: Ekipmanın yerel protokollerini (örn. Modbus, PROFINET, EtherCAT; EtherNet/IP, vb.) kullanabilirsiniz. Ethernet ve isteğe bağlı olarak seri veya USB bağlantı noktaları aracılığıyla endüstriyel ekipmana bağlanmak için akıllı TLS tabanlı VPN kullanır.
  • Endüstriyel Ekipmanlarda Veri ToplayınModbus, OPC UA, CIP veya S7 gibi endüstriyel cihazlardan veri toplayabilirsiniz. Ham verileri daha fazla veri analizi ve işleme için Secomea Veri Toplama Bulutu (DCC) , Azure, AWS, EcoStruxure Machine gibi seçtiğiniz bulut çözümüne gönderebilirsiniz.
  • Kolay ve Güvenlik Duvarı Dostu İnternet Erişimi Sağlayın: SiteManager, WiFi, Ethernet veya 4G/LTE aracılığıyla mevcut ağ altyapısı aracılığıyla internete güvenli bağlantı sağlar. Tüm bağlantılar yalnızca giden olduğundan, güvenlik duvarlarının yeniden yapılandırılması gerekmez.
  • Kalıcı Depolama ve İletme Veri Depolama: Entegre veri toplama özelliği, depola ve ilet veri depolaması için hem yerel flash’ı hem de RAM’i kullanır. Bu özelliği sayesinde, yalnızca internet erişim kaybında değil, aynı zamanda güç kaybı yaşanan durumlar için veri bütünlüğü sağlamış olur. Çevrimdışı dönem, SiteManager platformunun depolama miktarına bağlıdır.
  • Sürükle & Bırak SCADA Tüneli Kurulumu: Entegre veri LogTunnel özelliği, güvenli statik tünel bağlantıları ve isteğe bağlı erişim kontrolü sağlar. Veri toplama gibi diğer hizmetlerle eşzamanlı olarak çalışan merkezi bir SCADA sistemine sorunsuz entegrasyon sağlar.
  • Harici Kontroller Aracılığıyla Güvenlik Uyumluluğu: Donanım modellerinin dijital giriş portları, örneğin bir fiziksel anahtar aracılığıyla operatörün uzaktan erişimi kontrol etmesine izin verir. Dijital çıkış, örneğin bir ışık kulesi aracılığıyla aktif erişim oturumlarının sinyalleşmesini sağlar. Benzer şekilde, Yazılım Site Yöneticisi yerel bir Web API aracılığıyla kontrol edilebilir.






 

Üretici İçin Güvenlik ve Erişim Kontrolü

IIoT Ağ Geçidi donanımı veya yazılımı makine sağlayıcınız tarafından teslim edilmiş ve bakımı yapılmış olabilir. Yine de bir üretici veya makine operatörü erişimi yerel olarak kontrol etmesi gerekir. Uzaktan bakım ile kararlaştırılan hizmet pencerelerinde yapılmasını sağlanabilir. Bu sayede, operatörler, güvenliği sağlar. Bu, hem güvenlik yönetmeliklerine hem de BT güvenlik politikalarına uyulması için önemli bir konudur.

SiteManager Endüstriyel IoT Ağ Geçidinin donanım sürümleri, yalnızca tetiklendiğinde bir oturumun kurulabilmesi için operatör panelinize veya fiziksel bir anahtara bağlayabileceğiniz bir dijital giriş içerir. SiteManager, kullanılabilirliğini sağlamak için her zaman merkezi GateManager Erişim Yönetimi Sunucusuna canlı tutma isteği gönderecektir. Ek olarak, SiteManager’ın dijital çıkış bağlantı noktası, bir oturumun devam edip etmediğini gösteren bir ışığa sahiptir. Benzer şekilde, SiteManager’ın Yazılım sürümleri, barındırma platformu tarafından erişimi kontrol etmek ve etkinliği izlemek için kullanılabilen kapsamlı bir JSON Web API’sine sahiptir.

Makine Sağlayıcısı İçin Kolay Yapılandırma Hizmeti

Bir makine sağlayıcısı olarak, makinelerinizle birlikte gönderilen tüm IoT Ağ Geçitlerinin, sahalara kurulduklarında gerçekten bağlanacaklarına güvenebilmeniz önemlidir. Bu yüzden, IoT Ağ Geçitlerinin uygun şekilde yapılandırıldığından emin olmanız önemlidir. SiteManager Endüstriyel IoT Ağ Geçitlerinin hazırlanması BT becerisi gerektirmez.

SiteManager IoT Edge Gateway’in donanım sürümünü kullanılıyorsanız:

  • Donanım SiteManager’ınızı açın.
  • Standart konfigürasyonunuzla bir USB çubuğu takın.
  • Erişimi olan internet, bağlantı ortamından bağımsız olarak sunucunuza güvenli bir şekilde geri bağlanacak şekilde otomatik olarak yapılandırılacaktır.
  • Aynı konfigürasyon, PLC ve HMI uygulamalarınız için varsayılan IP ayarlarını ve cihaz sürücülerini içerebilir.


 

SiteManager IoT Edge Gateway’in yazılım sürümünü kullanılıyorsanız:

  • Yazılım SiteManager’ınızı açın.
  • Standart yapılandırma dosyasını platforma kopyalayın.
  • Bu, platform internet bağlantısı olan bir ağa her bağlandığında, SiteManager’ın otomatik olarak erişilebilir olmasını sağlar.

Çok Yönlülük ve Yedeklilik Sağlayan Çoklu Erişim Uplink Bağlantı (WAN) Yöntemleri

SiteManager Endüstriyel IoT Ağ Geçitleri, Merkezi Erişim Yönetim Sunucusu GateManager ile iletişim kurmak için birden fazla yöntem içerir. Herhangi bir SiteManager IoT donanım cihazı, entegre veya bir USB eklenti seçeneği olarak LAN, WiFi ve 3G/4G bağlantısını destekler.

Tüm bağlantılar içten dışa, kullanılan yöntem ne olursa olsun, kullanıcı kesintisiz IIoT bağlantısını deneyimleyecektir. Aynı anda farklı WAN ağ geçitlerine bağlanırsa, SiteManager otomatik olarak merkezi GateManager sunucusuna ulaşabileceği bağlantıya geçer. Hatta ikincil bir GateManager adresine yük devretmek için de yapılandırabilirsiniz.

SiteManager’ın yazılım sürümü, uygun bir Linux veya Windows platformuna kurulabilir. Herhangi bir özel yapılandırma gerektirmeden o platformun yerel bağlantı yöntemini kullanır.

SiteManager Yazılımı, Windows ve Linux gibi birden çok işletim sistemi için kullanılabilir, ancak etkinleştirmek için yalnızca bir lisans kullanır. SiteManager Yazılımını, tüm platformlarınıza önceden yükleyebilir ve merkezi GateManager Erişim Yönetimi Sunucularına ücretsiz olarak bağlanabilirsiniz. Uzaktan bakım yapmanız gerektiğinde, GateManager Erişim Yönetimi sunucusunda tek bir tıklama ile uzaktan bir lisans atanabilir.

 


 

 



FRM Otomasyon Elektrik Elektronik Müh. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.

Adres: Alaaddinbey Mh. 638. Sk. Ali Aşan Plaza No:2A/4 Nilüfer Bursa / Türkiye

Telefon +90 (224) 441 05 11
Faks: +90 (224) 441 05 15
Email: info@frmotomasyon.com.tr