Ana Sayfa / Blog / Kumanda ve emniyet şalterlerinin adı soyadı KRAUS&NAİMER
Kumanda ve emniyet şalterlerinin adı soyadı KRAUS&NAİMER

25.09.2023 00:00:00

Kumanda ve emniyet şalterlerinin adı soyadı KRAUS&NAİMER

Yayınlayan: FRM Otomasyon

Kumanda ve emniyet şalterlerinin adı soyadı KRAUS&NAİMER

FRM OTOMASYON olarak satışında uzmanlaştığımız Kraus & Naimer, genel merkezi Viyana'da bulunan, 6 üretim tesisi ve 18 satış şirketi işleten dünya çapında bir şirkettir. Uzmanlık alanı, şalt teknolojisinde yatmaktadır. Yıllar içinde kam şalterlerinde tartışmasız pazar lideri olarak gelişti ve şalter ayırıcılar için standartları oluşturdu. Kraus & Naimer markası 1907 yılından günümüze dek şalt tekniğinde her zaman yenilikleri ilk uygulayan firma olarak tanınmıştır. 1948 yılında Dünya Ticaret Merkezinde paket şalteri ilk tanıtan marka olmuştur. Daha önce personeli iken şuan ise bayiliğini yaklaşık 12 yıldır yaptığımız; Kardeş Elektrik lisanslı üretici rolünde bulunup, Kraus Naimer sermayesinde olmayan tek üreticisidir. Gerek üretimiyle gerekse ithalatıyla 50 yılı aşkın süredir devam eden Kardeş Elektrik inovasyon anlamında TR kodlu yani talebinize özel ister kontak kombinasyonu isteğinize göre dizayn edebilmekte , isterseniz montaj yöntemini veya komple kilit sistemi ile tasarlayarak yada kutulu olarak tasarlayarak pako şalter ile taleplerinize FRM OTOMASYON uzman ekibimizle yanıt verebilmekteyiz.

Pako Şalter Çalışma Prensibi

Pako şalter kolun dönme hareketini bir mil üzerinden şalt programına göre tıraşlanmış makaraya (kam) aktaran, el ile sürülen bir şalt cihazıdır. Bu şalt cihazlar, hareketli kontağı sabit kontaktan ayıran takozun, kam olarak da adlandırılan bu makaraların dairesel yörüngesi boyunca hareket ederek bu yörünge içerisinde tıraşlanmış alanlara girip çıkması sonucu kontakların kapanıp açılması prensibi ile çalışırlar.

 

C VE CA SERİSİ Kumanda Şalterleri

C ve CA serisi paket şalterler çoğu kam şalter uygulamaları için oldukça geniş çözümler sunar. Farklı kontak dizaynı, malzemesi ve klemensleri sayesinde kontrol ve enstrumantasyon şalteri olarak kullanılabildiği gibi elektronik devrelerde ve IEC 60947-3 ve VDE0660 bölüm 107’ye uygun zor şartlar için dahi mükemmel neticeler verir.

-C ve CA serisi paket şalterler, maksimum 2 kontak içeren yuvalardan oluşur. 

-Terminal girişleri yanlardadır. 

-C serisi şalterler kolay kablo girişini sağlamak amacıyla klemensler açık olarak sevk edilir. 

-S00 ve S0 boyutu şalterler el temasına karşı korumalı (IP 20) terminaller içerirler. Diğer şalterlerde ise isteğe bağlı olarak koruma kapağı kullanılmak suretiyle el temasına karşı korumalı (IP 20) terminaller elde edilebilir. 

-Geniş kesitli klemenslerde yuvasından düşmeyen vidalar, yıldız/düz tornavida ile gayet seri ve emniyetli olarak sıkılabilir. 

-Manuel olmayan işlemlerde veya yüksek DC değerler talep edildiğinde “S” kodu ile ifade edilen ani açmalı kademe gurubu monte edilerek bu tip uygulamalara olanak tanınır.

KG SERİSİ Acil Stop (Emniyet) Şalterleri

KG şalteri, devre kesici olarak bilinen bir cihazdır. Elektrik devresini açıp, kapatmak temel görevidir. Fakat aşırı akım veya kısa devre halinde güvenliği sağlamak adına da önemli bir görev üstleniyor. KG şalterleri gerilimlerine, akım büyüklüklerine ve çalışma ortamlarına göre çeşitlilik gösterir. İnsan ve makinelerin birlikte bulunduğu her yerde tehlikeyi en aza indirmek için farklı özelliklere sahip emniyet şalterleri bulunuyor. Plastik kutulu, Metal kutulu, kilit mekanizmalı, uzatma milli gibi bir çok seçeneği mevcuttur. Ek bir güvenlik avantajı olarak KG anahtarları mükemmel AC-3 ve AC-23 making ve breaking sergiler. KG'nin modüler sisteminin sunduğu esneklik anahtarların değiştirilmesi için maksimum çok yönlü alan sağlar. Ekipmana önceden kurulmuş olan mevcut kabloları çıkarmak zorunda kalmadan anahtarlara modüller kolayca eklenebilir. Diğer markalarda olduğu gibi önemli aksesuarlar

Yardımcı kontakları kesmeden önce, ek kutu ve cıvata terminaller, şaft uzantıları, kapı kavramaları, terminal kapaklar ve asma kilit cihazları montaj esnekliğini ve uyarlanabilirliğini arttırır. 

Kesici-Ayırıcı Kontrol Anahtarı, Discrepancy Switch

Kesiciler ve Ayırıcılar, Orta ve Yüksek Gerilim hatlarında enerjiyi kesme ve ayırma işlemi yapan cihazlardır. Kesiciler, sistem enerjiliyken yük akımını ve kısa devre akımını kesmeye yarar, ayırıcılar ise yükü kesilmiş hattı (yüksüz durumda) ayırıp izole ederek tam güvenliği sağlar. Enerjili sistemlerde ayrıca Topraklama Ayırıcıları da bulunmaktadır, topraklama ayırıcıları da, sistemde önce kesici, sonra ayırıcı açıldıktan sonra (sistem yüksüz konuma getirildikten sonra) enerjisi kesilmiş devre veya hatların üzerinde kalan artık / birikmiş enerjiyi toprağa akıtmaya yarayan cihazlardır. Bu işlemlerde sıralama çok önemlidir. İlk olarak kesici açılır ve sistem yüksüz konuma getirilir, daha sonra ayırıcı ile hat ayrılır, sistem yüksüz konumdayken de topraklama ayırıcısı ile sistem topraklanır. Enerjiyi verirken ise, enerjiyi kesmek için yapılan işlemler tersten uygulanır. Bu sıralamanın bozulması güvenlik açısından büyük bir risk oluşturur. Bu risk faktörlerini ortadan kaldırmak için de kesici, ayırıcı ve topraklama ayırıcı arasında farklı kilitleme sistemleri/düzenekleri mevcuttur. Şalt sektöründe discrepancy şalter diye bilinen ürünlerde, yukarıda kısaca anlatılan şalt sistemlerini kumanda ve kontrol etmek amacıyla kullanılan cihazlardır. Bu şalterler çoğunlukla Metal Clad adı verilen Orta Gerilim Hücrelerinde adetli olarak kullanılmaktadır.

Discrepancy Şalterlerin Genel Özellikleri

-Açma ve Kapama olarak iki kalıcı konum ve açma kesme bobinlerini enerjilendirmeye yarayan iki ayrı yaylı konum bulunmaktadır. Kolu bu yaylı konumlara çevirebilmek için şalter kolu itilmelidir. Aksi takdirde döndürülemez.

-Kesici ya da ayırıcının kapalı ya da açık olduğunun uzaktan anlaşılması için, şalter kolu içerisinde sinyalizasyon için lamba bulunmaktadır.

-Tek faz ya da üç faz gibi farklı projelerde/uygulamalarda istenildiği miktarda açma kapama bobinine ayrı ayrı sinyal göndermek amacıyla istenilen adette açma kapama kontakları eklenebilir.

-Discrepancy kesici şalterleri, discrepancy ayırıcı şalterlerden ilk bakışta ayıran en önemli özellik ön etiketlerinin şeklidir. Discrepancy kesici şalterlerin ön etiketleri kare şeklinde olup, discrepancy ayırıcı şalterlerin ön etiketleri ise yuvarlaktır.  

 

BİLGİ: TEİAŞ Discrepancy şalter şartnamelerine uygun elektriksel ve mekanik dayanım testleri ilgili yetkililer gözetiminde LVT Labaratuvarlarında başarı ile tamamlanmıştır.

 



FRM Otomasyon Elektrik Elektronik Müh. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti.

Adres: Alaaddinbey Mh. 638. Sk. Ali Aşan Plaza No:2A/4 Nilüfer Bursa / Türkiye

Telefon +90 (224) 441 05 11
Faks: +90 (224) 441 05 15
Email: info@frmotomasyon.com.tr